kolmapäev, 11. aprill 2018

Laane talu (Riina Piir FIE)

Laane talu asub  Sürgaveres, 16 km Viljandist.
Talul on maad ligikaudu 8 ha, millest 1ha kasvatatakse köögivilju. Talu väikesed köögivilja põllud on mahetunnustusega.

Kogu tegevus maal sai alguse umbes 9 aastat tagasi, kui tulime abikaasa Heinoga mõttele hakata lambaid pidama.  Lambakari ei olnud suur, arv kõikus 20 - 50 vahel. Täna enam lambaid ei ole, kuna asume tihedalt asustatud külas. Meil oli väga raske oli lambakarja hoida oma koplis, et nad ei läheks naabri õunaaeda maiustama või iluaeda näksima.

 Järgmise sammuna otsustasime rohkem keskenduda kanade kasvatamisele. Sellega kaasnes  köögivilja kasvatus, olime otsustanud, et söödame kanadele seda, mida ise sööme.  Me ei ole kunagi köögivilja kasvatamisel kasutanud taimekaitsemürke ja kunstväetisi aga käsitöö osakaal on olnud väga suur. Näiteks teeme suvel kanadele tatrasilo, heinajahu, kuivatame nõgeseid. Kanad armastavad  kapsast ja kõrvitsat, ei ütle ära ka õuntest. Kartul, porgand ja peet tuleb enne kanadele söötmist aurutada. Teravilja ostame talunike käest.

  Täna on meil kanad, kes saavad vabalt käia oma aias, süüa puhast toitu ja rõõmsalt muneda. Oleme paigaldanud lauta muusikakeskuse kanadele sobiva muusika valikuga Mõned tunnid päevas saavad kanad kuulata munemist soodustavat meditatsiooni muusikat.




Pildil meie esimene kukk, aastal 2010











 Meie peres on säilinud ka tugev käsitöö traditsioon. Talvel ja   vihmaste ilmadega on paras ette võtta soki, kinda, mütsi või kampsuni kudumine. Päris usinalt tegutseb minu ema, kes vaatamata oma 80 eluaastale võib olla eeskujuks  paljudele noortele.  Ema Niini kootud mänguasjad on alati kõikidele rõõmu valmistanud.





















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar